BE: 651,000 vaksina për Ballkanin, kryesisht për BiH

Austria ka konfirmuar se Bashkimi Evropian ka në plan të shpërndajë 651,000 doza të vaksinave të koronavirusit Pfizer dhe BioNTech në gjashtë vende të Ballkanit Perëndimor nga maji deri në gusht, me Bosnjën dhe Hercegovinën në 214,000.
 
"Me këtë iniciativë, ne po tregojmë se nuk duam që rajoni i Ballkanit Perëndimor të mbetet prapa Bashkimit Evropian", tha Ministri i Jashtëm austriak Alexander Schallenberg në një konferencë shtypi, raportoi Tanjug, duke cituar Reuters.
 
Komisioni Evropian paraqiti një plan për mekanizmin për shpërndarjen e vaksinave në janar dhe Austria konfirmoi se do të jetë koordinatori i asaj ndihme për Ballkanin Perëndimor dhe se kjo shpërndarje mund të pasohet nga disa nga ato në vijim.
 
Vlera 11 milion euro
vaksina
Ministri austriak gjithashtu tha se vlera e dorëzimit ishte 11 milion euro dhe se vaksinat do të paguheshin nga fondet e ndihmës së BE për vendet kandidate dhe kandidatët e mundshëm për anëtarësim në Bashkim.
 
"Kjo nuk ka asnjë lidhje me sigurimin e vaksinave për Austrinë ose vendet e tjera të BE-së," tha Schallenberg, qeveria e të cilit po përballet me pakënaqësi në rritje të publikut me ritmin e ngadaltë të vaksinimit.
 
Gjithashtu u konfirmua që vaksinat do të shpërndahen nga fillimi i majit dhe se Bosnje dhe Herzegovina do të marrë 214,000 doza, e ndjekur nga Shqipëria me 145,000 dhe Maqedonia Veriore me 119,000, ndërsa 36,000 janë të destinuara për Serbinë.
 
Presidentja e Komisionit Evropian Ursula von der Leyen shkroi në të gjithë profilin e saj në Twitter se Bashkimi Evropian mbetet me partnerët e tij në Ballkanin Perëndimor.
 
Reuters raporton se Serbia ka një nga nivelet më të larta të vaksinimit në Evropë, por që në katër vende të tjera jo-BE Jugosllavi dhe Shqipëri, imunizimi është shumë më i ngadaltë dhe se mungesa e vaksinave në Bosnjë dhe Hercegovinë ka provokuar protesta në rrugë nga disidentët. .
 
BURIMI: AGJENCITË