Fatima Al-Fihri ... gruaja që themeloi universitetin më të vjetër në histori

Ekskluzivisht vetem ne n-media.mk
Ndalohet repsisht kopjimi i shkrimit pa llogon ton
Çdo Ramazan, nostalgjia rinovohet nga Marokët në rajone të ndryshme, qoftë në zona urbane apo rurale, në shumë vende dhe hapësira, si dhe shumë rituale dhe zakone të rrënjosura në thellësitë e historisë.
Xhamitë - veçanërisht ato të vjetrat - zënë një vend të shkëlqyeshëm në mendjet e njerëzve të moshuar dhe të rinj, pasi ato i mbulojnë ato para fillimit të muajit të Ramazanit me shumë vëmendje dhe vlerësim, kështu që ata ri-pikturojnë, pastrojnë, lajnë muret e tyre, ndërroni shtratin e tyre ose pastroni ndërsa janë të lumtur.
Muaji i bekuar i Ramazanit në historinë marokene u shoqërua nga një numër përparësish, ngjarjesh dhe çështjesh kryesore që formuan një material të pasur për shumë studiues dhe akademikë, dhe një referencë themelore për studentët dhe studiuesit që e shohin Ramazanin si muajin e punës dhe faljes, dhe muaji i fitoreve, arritjeve dhe dinjiteteve.
Gjatë muajit të Ramazanit, shumë ngjarje që kanë karakterizuar historinë marokene, qoftë në nivelin ekonomik ose shoqëror, ose në nivele sportive, kulturore, artistike, kinematografike dhe të tjera, mund të inventarizohen.
Epoka e Sulltan Jahja bin Idris .. Lindja e universitetit të parë
Ndër avantazhet e përmendura nga historia marokene me krenari dhe krenari në këtë muaj të shenjtë është iniciativa për krijimin e universitetit të parë në histori dhe në botën arabe dhe Islame, në qytetin e Fes, siç klasifikohet nga UNESCO, i cili është Universiteti i Al -Karaviijin.
Sipas shumë studimeve dhe kërkimeve historike dhe shkencore, ky universitet u krijua nga Fatima Al-Fihri, nën mbikëqyrjen e Sulltanit JahJa bin Idris II, në fillim të muajit të bekuar të Ramazanit në vitin 245 H, që korrespondon me të dytin e dhjetor 859.
Ky universitet klasifikohet si universiteti më i vjetër në botë, pasi i parapriu universiteteve evropiane me shekuj dhe ishte një destinacion i preferuar për shumë studiues myslimanë për të kërkuar njohuri dhe për t'u qetësuar nga baza e tij e njohurive, ndoshta më i shquari prej tyre është themeluesi i sociologji, Abd al-Rahman bin Khaldoun, autori i hyrjes së famshme.
Imigrimi nga Kairouan në Fes ... një udhëtim i një gruaje të bekuar
Ne kthehemi në fillimet e hershme të këtij momenti kulturor, rreth të cilit ajo arriti shumë raporte televizive dhe dokumentarë. Fatima Al-Fihri mendoi për krijimin e Xhamisë Al-Qarawiyyin, në mënyrë që ajo të kishte bamirësi të vazhdueshme dhe një punë humanitare që do të përfitonte nga njerëzit , dhe Zoti i Madhërishëm do ta shpërblente atë me shpërblimin më të mirë në Ditën e Ringjalljes.
Dihet që Fatima bint Muhamed al-Fihri lindi në vitin 800 pas Krishtit në qytetin tunizian të Kairouan, nga babai i saj arab, Muhamed bin Abdullah al-Fihri, prejardhja e të cilit zë fill në Uqba bin Nafi al-Fihri, Fatih e al-Maghrib al-Aksa, dhe ajo emigroi nga Kairouan, Tunizi, pastaj u vendos në qytetin e Fez.
Biografia e Fatima al-Fihri dhe marrëdhënia e saj me ndërtimin e fshatarëve trajtuan shumë studime dhe burime, veçanërisht Ibn Khaldun dhe Ibn Abi Zara në librin e tij të famshëm "Rawdat al-Qurtas", dhe historiani maroku Abd al-Hadi al -Tazi i cili e adresoi atë gjatë tezës së tij akademike dhe universitare për të marrë një doktoraturë.
Biografia e saj u mor gjithashtu nga historiani maroku Abdel Wahid Marrakchi në librin e tij "Mrekullia në Përmbledhjen e Lajmeve të Marokut" në shekullin e gjashtë, si dhe nga historiani tunizian Hassan Hosni i cili u mor me të përmes librit të tij të vlefshëm "Shehirat al-Tunisiyat ”, dhe al-Muntasir Billah al-Kettani në librin e tij“ Fez është kryeqyteti i Idrisisë ”.
Xhamia Al-Qarawiyyin .. Të korrat e 18 viteve të agjërimit dhe ndërtimit
Fatima Al-Fihri ishte e njohur për bollëkun e shpenzimeve dhe bamirësisë, veçanërisht në muajin e Ramazanit, dhe pasuria e saj, të cilën ajo e trashëgoi nga babai i saj i pasur dhe burri i saj, po derdhte bujarisht mbi nevojtarët dhe nevojtarët, dhe gjithashtu për studentët e njohuri dhe dituri, kështu që ajo u quajt gruaja e drejtë dhe dinjitoze dhe nëna e djemve.
Disa studime gjithashtu shtojnë se Fatima al-Fihri mbeti një agjëruese, e devotshme dhe vetmitare gjatë gjithë ndërtimit të xhamisë, e cila zgjati 18 vjet (nga 245-263 hixhri), dhe nuk qëndroi kështu derisa të përfundonte puna e ndërtimit. Kairouan, kryeqyteti afrikan në atë kohë dhe vendlindja e tij.
Siç e tregojnë studimet historike, Fatima këmbënguli që Xhamia Al-Qarawiyyin të ndërtohej në fillim nga papastërtitë e tokës që ajo bleu dhe ajo hapi një pus në oborrin e xhamisë që ndërtuesit dhe punëtorët të ujitnin prej pusit, dhe ajo qëndronte deri në fund të punimeve.
Mrekullia e arkitekturës islame ... një kryevepër që tërhoqi interesin e sulltanëve
Vlera artistike dhe estetike e arkitekturës së nivelit të lartë të xhamisë që nga përurimi i saj deri më tani është e dukshme në të gjitha objektet, themelet, qoshet dhe oborrin e saj të gjerë, qëndrueshmërinë e mureve të saj, dekorimin e saj të stilizuar Islam dhe dyert e harkut të gjysmëhënës që mbajnë shumë shenja të një identiteti të hapur Islam që përqafon të gjitha vlerat dhe zemrat në paqe.
Pjesa tjetër e karakteristikave arkitektonike në këtë ndërtesë unike Islame gjithashtu tregon një njohuri të gjerë të shkencave të ndërtimit dhe inxhinierisë për Fatima Al-Fihri. Disa studime flisnin për interesin e kësaj gruaje në fushën e ndërtimit dhe ajo qëndronte në çdo vend gjatë ndërtimit, në mënyrë që xhamia të përfundonte në formën më të mirë.
Gjatë viteve, Xhamia Al-Qarawiyyin dëshmoi një interes të madh nga sulltanët e shtetit Marok që nga epoka Idrisid, derisa u kthye në një destinacion për memorizimet e Kuranit të Shenjtë dhe studentëve të dijes nga pjesë të ndryshme të botës Islame, veçanërisht nga kontinentin afrikan.
Dhe librat e historisë rrëfejnë se xhamia nuk u kthye në një universitet deri në vitin 877 - sipas Librit të Rekordeve Guinness -. Seancat e diskutimeve shkencore u mbajtën në oborrin e saj të gjerë në fillim, dhe pleqtë e fshatarëve paraqitën leksione dhe mësime për studentët dhe studiuesit.
Fas i epokës Marinid ... një nga bibliotekat më të vjetra në botë
Studimet thonë se xhamia gjatë sundimit të shtetit Almoravid gjatë shekullit të pestë AH dëshmoi një hap të madh në drejtim të krijimit të karrigeve të reja akademike dhe ishte gjithashtu e njohur gjerësisht në epokën e shtetit Marinid që mori Fez si kryeqytet gjatë shekulli i katërmbëdhjetë.
Shkëlqimi i universitetit u rrit gjatë epokës së Marinidit dhe ai dëshmoi zgjerime të rëndësishme. Përveç lehtësirave të tjera të Universitetit Al-Qarawiyyin, u krijua një bibliotekë unike që studiuesit e konsideronin një nga bibliotekat më të vjetra në botë, kështu që studentët e njohuritë mund të nxirren prej saj, dhe të jenë një fener intelektual në atë epokë, dhe një referencë themelore për kërkimin, vëzhgimin dhe autorësinë.
Biblioteka përmbante mijëra nëna të librave shkencorë, vëllime dhe literaturë të çmuar në lloje të ndryshme, si dhe dorëshkrime të rralla të Kur’anit të Shenjtë dhe hadithit të Profetit, përfshirë ato që ishin shkruar në pergamen dreri, e cila ekziston edhe sot.
Konkurrenca e kryeqyteteve të civilizimit të madh ... revolucioni shkencor i Fez
Universiteti krijoi karrige të specializuara shkencore të interesuara në astronomi, matematikë, letërsi, mjekësi, etj., Të cilat e shndërruan qytetin e Fezit në një kryeqytet shkencor dhe një destinacion për studentët e shkencave nga vende të ndryshme.
Me këtë arritje të sofistikuar shkencore dhe përsosmërinë e madhe të njohurive të Universitetit Al-Qarawiyyin, karriget e tij dhe bibliotekën e tij të rrallë, e cila tejkaloi reputacionin e bibliotekave të tjera si Biblioteka e Kordobës; Ajo u bë biseda e studiuesve kudo, kështu që Fez u shndërrua në atë periudhë kohe në një qendër shkencore globale që tërhiqte studentë nga vende dhe rajone të ndryshme.
Qyteti i Fezit u shndërrua gjatë epokës së Marinidëve, Zinatianëve, Almoravidëve dhe Almohadëve, në një inkubator të njohur Islamik, dhe u bë një konkurs për kryeqytetet shkencore dhe kulturore të asaj periudhe, veçanërisht në Bagdad, Kajro, Kairouan, Cordoba dhe të tjerët, përmes Xhamisë Al-Qarawiyyin, e cila dëshmoi shumë zgjerime dhe përmirësime, dhe u kthye nga një xhami në një universitet dhe një bibliotekë unike.
Me vdekjen e Fatima Al-Fihri midis viteve 878 dhe 880 pas Krishtit, interesi i Sulltanëve të Mbretërisë së Marokut u rrit për këtë mësues intelektual dhe far shkencor, pasi ai është bërë i përfaqësuar nga pozicioni i nivelit të lartë shkencor në Nivelet islamike dhe ndërkombëtare, ku shumë studiues, mendimtarë dhe filozofë u diplomuan prej tij.
Legjenda të historisë ... fëmijë të fshatarëve në pjesë të botës
Universiteti i Kairouan u rekrutua nga studiues dhe profesorë të vjetër myslimanë, përfshirë Papën Silvester II, i cili dëshmoi historinë se ai ishte i pari që transmetoi numerologji në Evropë që ishte zhytur në injorancë dhe analfabetizëm, atëherë filozofi dhe mjeku Musa bin Maimon dhe Sharif al-Idrisi, themelues i gjeografisë, përveç Ibn al-Banna Marrakchi. Matematikan i famshëm astronom, dhe shumë të tjerë.
Ndoshta figurat më të shquara historike që gjetën tek fshatarët ishin instituti i specializuar islamik dhe kolegji unik në fushën e tyre të specializimit Mjeku, filozofi dhe gjykatësi andaluzian që është i aftë në shkencat e jurisprudencës, astronomisë dhe fizikës, Aba Al-Walid Muhamed bin Ahmed bin Muhamed bin Ahmed bin Ahmed bin Ahmed bin Rushd, i njohur si "Ibn Rushd"
Përveç Ibn Rushd, ai ishte një student i sheikëve të fshatarëve Ibn Khaldun dhe Abu Bakr Muhamed Ibn Jahja Ibn Al-Sayegh Ibn Baja Al-Tajibi, i njohur si "Ibn Baja", i cili konsiderohej si një nga myslimanët më të shquar filozofë, dhe ishte gjithashtu i njohur për shkëlqimin e tij në shkencat e mjekësisë, matematikës, astronomisë, letërsisë, muzikës dhe të tjerëve.
Personalitete të shquara gjithashtu kanë diplomuar në këtë universitet, përsosmëria e të cilit në histori vazhdon për qindra vjet në disa fusha dhe disiplina, duke përfshirë shkencat e fesë, jurisprudencës, filozofisë, letërsisë, mjekësisë, matematikës dhe astronomisë, të gjitha këto formuan një shtyllë themelore në krijimin rilindja shkencore dhe e diturisë e njerëzimit.
Magjia e arkitekturës dhe arti i dekorimit ... një trashëgimi kulturore që tërheq turistët
Deri më sot, Universiteti Al-Qarawiyyin është ende një trashëgimi kulturore që tërheq mijëra turistë dhe studiues nga pjesë të ndryshme të botës, për ta vizituar atë dhe për të evokuar frymën e një gruaje të drejtë e cila dhuroi bujarisht paratë e saj për të ndërtuar një unike arsimore dhe shkencore institucion në nivelin global para rilindjes evropiane, për tu klasifikuar më vonë si universiteti i parë në histori.
Fatima gjithashtu kontribuoi, përmes iniciativës së saj humanitare, e cila nxjerr në pah modelin suprem të grave muslimane në shpenzime dhe bamirësi, dhe mbështetjen e shkencës dhe dijes, në përhapjen e vlerave tolerante të bashkëjetesës islamike, ndërsa ajo i kushtoi jetën e saj shërbimit të shkencës, kultura, mendimi dhe letërsia si një bamirësi e vazhdueshme për të fundit, dhe për nder të shpirtit të babait të saj që i donte shkenca dhe studiuesit.
Universiteti i Al-Qarawiyyin, i cili është ende i lartë në Fez deri më sot, dëshmon për magjinë e arkitekturës Islame dhe bukurinë e arkitekturës së saj me mozaikët dhe lotimin e saj, si dhe frymën e dekorimit Islam dhe Andaluzian në dru, gips dhe zellige, pasi është një revolucion artistik i krijuar nga artistë profesionistë të cilët shkëlqyen në transformimin e hapësirës në një ikonë artistike dhe Islame që ka pak ekuivalent në ekzistencë.
Universiteti Al-Qarawiyyin .. Një tatuazh i përjetshëm në trupin e civilizimit islam
Shumë studime, studime universitare, dokumentarë dhe raporte janë realizuar rreth Universitetit Al-Qarawiyyin, pasi formoi një imazh të gjallë të dialogut të civilizuar dhe një pasqyrë që reflekton rëndësinë e civilizimit Islam në refuzimin e ekstremizmit dhe konsolidimin e vlerave të paqja dhe toleranca midis feve dhe popujve, si dhe roli i Universitetit Islam që nga agimi i Islamit, si një qendër e dijes. Dhe njohuritë dhe prodhimi i elitave që luajtën një rol të rëndësishëm në historinë e civilizuar dhe njerëzore në përgjithësi.
Universiteti i Al-Qarawiyyin, themelet e të cilit u hodhën për herë të parë nga Znj. Fatima Al-Fihri, do të mbetet një simbol i lavdisë dhe prestigjit Arab dhe Islam, dhe një imazh i vërtetë i rolit shoqëror të grave muslimane, i cili pasqyron vlerat të civilizimit islam dhe njerëzor bazuar në inkurajimin e shkencës dhe studiuesve dhe mbështetjen e dijes shkencore në manifestimet më të hijshme.
Ky universitet - i cili është i verbuar nga të gjithë ata që e vizituan atë - do të mbetet gjithashtu një tatuazh i nderuar dhe një deklaratë e bekuar në kujtesën dhe historinë islamike, veçanërisht pasi ndërtimi i këtij momenti unik kulturor dhe shkencor u nis në muajin e Ramazanit, i cili dëshmoi shumë ngjarje dhe fakte që historia ende po i mban mend.
Ekskluzivisht vetëm në n-media.mk
Ndalohet repsisht kopjimi i shkrimit pa llogon tonë.
180572964 1146430352492208 3719302074285964845 n